Sveiki,
Labai norėčiau su visais padiskutuoti dėl rapsų aliejaus, nes Andy savo bloge parašė itin blogą įrašą apie rapsų aliejų, kuris tikrai nėra teisingas. Aš pats auginu rapsus, esu sąžiningas ūkininkas, bendrauji ir su Lietuvos supirkėjaus, kurie gamina gerą ir kokybišką rapsų aliejų. O internete tiek daug sklando neteisingų mitų apie šią kultūra ir iš jos gaminamą aliejų, kad net baisu.
Perskaičius keleta straipsnių supratau, kad visiems eikia paneigti bent šias pagrindines melagystes.
1. LIETUVOJE NEGALIMA AUGINTI GMO produktų, tai ir rapsai tikrai nėra genetiškai modifikuoti. Tiesa sakant visoje ES negalima auginto GMO produkt7 tai iš kur atėjo mitas, kad rapsai GMO net negaliu įsivaizduoti.
2. Andy, kuris yra šio forumo autorius rašo, kad laukinis rapsas yra nuodingas ir turi eruco rūgšties - techninis rapsas gali turėti eruco rūgšties, nes šis rapsas naudojamas ne maistui, o maistui naudojami rapsai seniai šios rūgšties nebeturi arba yra nedidelis, sveikatai nepavojingas kiekis. Jungtinių valstijų maisto ir vaistų administracija pripažino rapsų aliejų saugiu sveikatai.
3. Visi mėgsta alyvuogių aliejų ir turi labai gerą nuomonę apie jį, o turbūt mažai kas žino, kad rapsų aliejus savo maistinėmis savybėmis yra toks pat geras kaip ir alyvuogės. Jame gausu omega 3, 6 ir 9 rūgščių. Be to mažai kas pasidomi, kad kepti ant extra virgin alyvuogių aliejaus negalime, nes jo labai maža degimo temperatūra. Kai kepate su alyvuogių aliejumi, kuris nėra specialiai skirtas kepimui, jis labai greitai pradeda degti ir išskiria nuodings koncerogenus. Tuo tarpu rapsų aliejus turi didesnę degimo tem. nei saulėgrąžos.
4. Dar baisenė melagystė yra ta, kad rapsų aliejus sukelia vėžį. Kaip tik atvirkščiai ir čia net keli straipsnia, kurie įrodo, jog kaip tik rapsų aliejus yra sveikas
www.australianoilseeds.com/__data/asset ... y_2012.pdf, health.usnews.com/health-news/family-health/cancer/articles/2008/11/18/canola-oil-consumed-during-pregnancy-lowers
5. Taip pat negeras mitas, kad rapsų aliejuje yra glycosidų, kurie slopina imuninę sistemą ir taip atveria kelią infekcijoms ir sukelia autoimunines ligas. Čia galite pasiskaityti, kad rapsuose tikrai nėra glycosidų ir kitų kenksmingų medžiagų canola.okstate.edu/Myths%20Debunked%20Canola%20Oil.pdf
Aš pats augindamas šią kultūrą galiu patvirtinti, kad Lietuvoje rapsų aliejus yra griežtai tikrinamas ir tikrai yra kokybiškas produktas. labai norėčiau paneigti visus mitus, kurie sukasi jūsų visų galvose, tai jeigu turite klausimų dėl rapsų aliejaus, labai būtų įdomu juos išgirsti.
Gaila, kad Lietuvoje rapsai nėra vertinamu, nors pvz Skandivavijoje 70% suvartojamo aliejaus yra rapsai.