Grocery Store Forum
Home About Us Mano Blog'as Contact Us

Paskutinis prisijungimas: Dabar yra Gruodis 18th, 2017, 8:50 am


Visos datos yra UTC




Naujos temos kūrimas Atsakyti į temą  [ 5 pranešimai(ų) ] 
Autorius Žinutė
 Pranešimo tema: Zelmenys arba daigintos seklos
StandartinėParašytas: Rugsėjis 15th, 2011, 7:56 am 

Užsiregistravo: Balandis 29th, 2010, 6:17 pm
Pranešimai: 72
gal zinote kas kaip daiginti seklas ir kaip jas valgyti ir su kuo valgyti ? gal kokiu recepteliu pametetumete? :)


Į viršų
Atsijungęs Aprašymas  
 
 Pranešimo tema: Re: Zelmenys arba daigintos seklos
StandartinėParašytas: Rugsėjis 15th, 2011, 8:00 am 

Užsiregistravo: Gruodis 9th, 2010, 12:06 pm
Pranešimai: 176
Daigintos sėklos - energijos ir vitaminų šaltinis

2010-12-16


Rūpinatės savo sveikata ir išskirtinį dėmesį skiriate mitybai? Norite valgyti kuo šviežesnius, natūralesnius ir ekologiškesnius produktus? Nepamirškite į savo valgiaraštį įtraukti daigintų sėklų - pigaus ir natūralaus produkto, suteikiančio organizmui maistingųjų ir gyvybinių medžiagų.

Daiginti tinka visų maistinių augalų (įvairių ankštinių daržovių, ridikų, ridikėlių, garstyčių, kopūstų, svogūnų, grūdinių augalų) ir kai kurių pašarinių augalų (vikių, liucernų, dobilų, ožiarūčių ir t. t.) sėklos. Netinka bulvių, pomidorų ir pelėžirnių genties sėklos, nes jose kaupiasi toksiški junginiai - nuodingi glikozidai. Skirtingų rūšių sėklos pasižymi skirtingomis skonio savybėmis.

Sėkloms dygstant, padidėja jų maistinė ir biologinė vertė, gerėja cheminė sudėtis: gausėja mineralinių medžiagų ir vitaminų, kinta jų santykis ir kokybė. Sėklos luobelėje ir daige slypi galinga biologinė jėga. Dygimo metu sėklose esančius angliavandenius, riebalus ir baltymus biologiškai aktyvios medžiagos pakeičia paprastesnėmis, lengviau organizmo įsisavinamomis medžiagomis.

Tyrimais nustatyta, kad daigintose sėklose esančios biologiškai aktyvios medžiagos skatina žmogaus organizme vykstančius regeneracijos procesus, šalina iš jo toksines medžiagas, laisvuosius radikalus. Daigintose sėklose esantys baltymai skatina ląstelių ir audinių dauginimąsi ir atsinaujinimą, mažina cholesterolio kiekį kraujyje, turi įtakos širdies ir smegenų veiklai, gerina kraujo sudėtį, saugo organizmą nuo mažakraujystės. Daiguose esantis kalis saugo raumenis nuo atrofijos. Vartojant daigintas sėklas gerėja virškinimas ir žarnyno peristaltika, stiprėja plaukai ir jų šaknelės, stabdomas plaukų slinkimas.

Vitaminai ir mineralinės medžiagos

Prasidėjus dygimo procesui, visose sėklose atsiranda nemaži vitamino C kiekiai, o, pvz., nedaigintose grūdinių ir ankštinių augalų sėklose, nors gausu baltymų ir angliavandenių, tačiau vitamino C nėra. Vitaminas C organizme nėra sintetinamas arba sintetinamas labai mažais kiekiais, tad jo reikia gauti su maistu. Vitamino C poveikis organizmui didžiulis: jis būtinas geležies rezorbcijai, didina leukocitų aktyvumą ir organizmo atsparumą užkrečiamosioms ligoms, stiprina imunitetą, taip pat apsaugo kitus vitaminus nuo oksidacijos. Geriausi šio vitamino šaltiniai - daiginti lęšiai, liucernos, pupelės, kopūstai, kviečiai.

Nustatyta, kad sėklų dygimo metu padidėja ir kitų vitaminų kiekis, pavyzdžiui, daigintuose kviečiuose vitamino B12 padaugėja 4 kartus, kitų B grupės vitaminų - iki 12, vitamino E - 3 kartus. Šie vitaminai labai svarbūs žmogaus sveikatai, o ypač B12, kurio labiausiai stokoja vegetarai. B grupės vitaminų daugiausia yra ridikėlių ir lęšių daigintose sėklose. Teigiama, kad dėl daigintose sėklose esančio vitamino E pagerėja vyrų seksualinis aktyvumas.

Mineralinių medžiagų kiekis sėklose dygimo metu taip pat kinta. Manoma, kad tam įtakos turi brinkinant ir drėkinant naudojamas geriamasis vanduo, kuriame yra ištirpusių mineralinių druskų. Įrodyta, kad selenas, kurio gausu daigintose liucernų sėklose, saugo nuo vėžinių susirgimų. Ypač daug kalio, kalcio, magnio yra mung pupelių ir liucernų, geležies - lęšių daigintose sėklose.

Augalinės kilmės baltymai iš visų aptinkamų gamtoje yra patys kokybiškiausi. Jų sudėtyje daugiausia organizmo lengvai pasisavinamų nepakeičiamųjų aminorūgščių, kurių trūkstant sutrinka organizmo regeneracija, paspartėja senėjimo procesas, nusilpsta imuninė sistema, sutrinka kepenų veikla. Nustatyta, kad daigintos ankštinių augalų sėklos baltymų, kartu ir nepakeičiamųjų aminorūgščių, turi daugiau nei mėsa, kiaušiniai ir daigintos saulėgrąžų sėklos. Ypač nemaži aminorūgščių kiekiai gaunami valgant daigintas sojų ir lęšių sėklas.

Viena iš baltymų sudėtinių dalių yra chlorofilas, kuris gerina kraujo sudėtį, spartina atsinaujinimo procesus, turi antioksidacinių ir nuo vėžinių susirgimų saugančių savybių.

Daigintose sėklose vyrauja nesočiosios riebalų rūgštys, kurių žmogus su maistu turi gauti gerokai daugiau nei mėsoje ar kituose produktuose esančių sočiųjų riebalų rūgščių. Daugiausia augalinių riebalų susikaupia saulėgrąžų (44,3 proc.), aguonų (38,8-57 proc.) ir linų (34,4 proc.) sėklose. Mokslininkai pripažįsta, kad omega-3 polinesočiosios riebalų rūgštys apsaugo nuo aterosklerozės ir širdies ritmo sutrikimo, depresijos, reguliuoja cholesterolio kiekį kraujyje, mažina sočiųjų riebalų rūgščių bei angliavandenių perteklių organizme, kraujo spaudimą ir krešėjimą. Geriausias omega-3 riebalų rūgščių šaltinis - 1-2 dienas daigintos linų sėklos.

Sėklų daiginimo būdai

Geriausia pirkti specialiai maistui daiginti skirtas arba ekologiniuose ūkiuose išaugintas sėklas, svarbiausia, kad jos nebūtų termiškai ar chemiškai apdorotos ir dėl to praradusios daigumą. Prieš daiginant sėklas reikia mirkyti keturis kartus didesniame vandens kiekyje nei pačių sėklų tūris. Didelės sėklos (pupelės, lęšiai, žirniai, nelukštentos saulėgrąžos, kviečiai) mirkomos 12-15 val., mažesnės (liucernų, dobilų, grikių, ridikėlių) - 6-8 valandas. Nebūtina mirkyti sėklų, kurios vandenyje išskiria gleives, pvz., linų, rapsų, sezamų.

Sėkloms daiginti reikalinga 20-25 oC temperatūra, tik sojų sėklos mėgsta truputį žemesnę temperatūrą (16-18 oC). Išmirkytas sėklas galima supilti į įvairiausią tarą - stiklainį, dubenį, vazonėlį, krepšelį ar drobinį maišelį ir pastatyti tamsioje vietoje. Tyrimais nustatyta, kad daiginant tamsoje B grupės vitaminų kiekis sėklose būna didesnis.

Daiginamas sėklas reikia kas 12 valandų drėkinti - užpilti vandeniu ir palaikyti apie 2 minutes, tada atsargiai nupilti. Sėklos turi būti drėgnos, bet ne šlapios. Daiginimo indai turi būti neperpildyti, kad būtų užtikrintas oro judėjimas tarp sėklų.

Daugumos rūšių sėklos (kviečiai, avižos, rugiai, baltosios garstyčios, grikiai) daiginamos 2-3 dienas, pupelėms reikia 4-6, ridikėliams - 2-4, linams, žirniams, lęšiams -3-4, liucernoms - 5-7 dienų. Per ilgai daiginti sėklų nerekomenduojama.

Daiginimo pabaigoje būtina sėklas paskleisti plonesniu sluoksniu ir kelias valandas palaikyti šviesoje (vengti tiesioginių saulės spindulių), kad daigeliuose pradėtų gamintis chlorofilas ir jie pažaliuotų.

Paprastai daigintos sėklos vartojamos kartu su jas gaubiančiais lukštais, kurių maistinė vertė nedidelė, tačiau gausu ląstelienos (skaidulų). Tik daigintų grikių ir saulėgrąžų lukštus patariama pašalinti, bet ir tai tik tada, kai jie patys atsiskiria. Daigintas sėklas galima dėti į įvairias salotas, sriubas, kepinius ir taip papildyti savo racioną maistingomis ir gyvybinėmis medžiagomis.


Į viršų
Atsijungęs Aprašymas  
 
 Pranešimo tema: Re: Zelmenys arba daigintos seklos
StandartinėParašytas: Rugsėjis 28th, 2011, 1:52 pm 
Site Admin

Užsiregistravo: Birželis 30th, 2009, 4:13 pm
Pranešimai: 418
Miestas: London
Sekloms daiginti yra specialus daigintuvai, kur galima keliais aukstais daiginti, ir drekinti plauti. Bet daigintuvas nera butinas ir galima daiginti ant lekstes uzdejus dregna marle ir po to ant jos plonai paskleidus seklas. Kad nepradetu pelyti, tai gerai juos kas diena nuplauti/uzpilti, vandeniu su keliais lasais peroxido vandenilio, tik reikia kad butu maistinis

http://www.ebay.co.uk/itm/A-Vogel-Biosn ... 3a6aaa3cb7


Į viršų
Atsijungęs Aprašymas  
 
 Pranešimo tema: Re: Zelmenys arba daigintos seklos
StandartinėParašytas: Gegužė 23rd, 2013, 7:49 am 

Užsiregistravo: Gegužė 23rd, 2013, 7:46 am
Pranešimai: 1
Andy rašė:
Sekloms daiginti yra specialus daigintuvai, kur galima keliais aukstais daiginti, ir drekinti plauti. Bet daigintuvas nera butinas ir galima daiginti ant lekstes uzdejus dregna marle ir po to ant jos plonai paskleidus seklas. Kad nepradetu pelyti, tai gerai juos kas diena nuplauti/uzpilti, vandeniu su keliais lasais peroxido vandenilio, tik reikia kad butu maistinis

http://www.ebay.co.uk/itm/A-Vogel-Biosn ... 3a6aaa3cb7


Tą patį naudojame, labai super daiktas :) rekomenduoju

_________________
https://lesiai365.lt/


Į viršų
Atsijungęs Aprašymas  
 
 Pranešimo tema: Re: Zelmenys arba daigintos seklos
StandartinėParašytas: Gegužė 28th, 2013, 11:14 am 

Užsiregistravo: Gegužė 28th, 2013, 11:09 am
Pranešimai: 1
lęšius labai dažnai daiginuos be jokių daigintuvų, labai paprastai su jais. Reikia užmerkt prieš daiginant, lęšiai mirksta kokią parą, o tada tiesiog dedi ant palangės ir daiginiesi :) Nieko sudėtingo tikrai, jei įdomu plačiau parašyk žinutę papasakosiu :)


Į viršų
Atsijungęs Aprašymas  
 
Rodyti paskutinius pranešimus:  Rūšiuoti pagal  
Naujos temos kūrimas Atsakyti į temą  [ 5 pranešimai(ų) ] 

Visos datos yra UTC


Dabar prisijungę

Vartotojai naršantys šį forumą: Registruotų vartotojų nėra ir 4 svečių


Jūs negalite kurti naujų temų šiame forume
Jūs negalite atsakinėti į temas šiame forume
Jūs negalite redaguoti savo pranešimų šiame forume
Jūs negalite trinti savo pranešimų šiame forume
Jūs negalite prikabinti failų šiame forume

Ieškoti:
Pereiti į:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Theme by kodeki, CyberAlien & BR Web Consulting Ltd
Vertė Vilius Šumskas © 2003, 2005, 2007